Over ons

De familie Guedens oefent reeds drie generaties lang het brood- en banketambacht uit in Paal en omstreken. Nu is bakkerij ’t Guedenshuys een onmisbaar begrip geworden.

Vader Jef Guedens was een echte zakenman. In 1948 kocht hij samen met zijn echtgenote Trees Camps in Paal de bakkerij met kruidenierswinkel van Eduard Reynders in het hartje van Paal.

Bakkerij J. Guedens of “de Gued” is tot op de dag van vandaag een begrip in ons dorp en werd uren in de ronde bekend voor zijn lekker brood en extra grote Limburgse vlaaien.

De bestaande broodronde met pony en kar werd door Jef afgeschaft. Voortaan werd het brood en de taart aan huis gebracht met een Volkswagen bestelwagen.

Maria moest in 1956 naar Paal om in de bakkerij van pa te gaan werken en ook René ging er in zijn vrije uren aan de slag als bakker. Rond 1958 werd er aan de toenmalige winkel een kleine verbruikszaal in ware expo ’58-stijl, toegevoegd waar je een ijsje of gebak kon eten en een Rombouts filterkoffie kon drinken.

Rond die tijd werd de winkel in een nieuw jasje gestoken en bleef zijn uitzicht behouden tot 2013.

In 1981 namen Maria en René de zaak over van pa. Zij zetten de traditie verder en bleven de nadruk leggen op ambachtelijke kwaliteit.

Onder hun bewind werd er een nieuwe oven geïnstalleerd. Zij voerden enkele wijzigingen door in de winkel waaronder een nieuw koeltoog met bijbehorende winkelrekken en stapten geleidelijk af van het kruideniersconcept.

De broodronde werd onder hun bewind afgeschaft maar ze installeerden als eerste in de streek een broodautomaat hetgeen voor die periode een onverhoopt succes werd.

Maria Guedens werd 68 jaar in 2008 en na 52 jaar neemt ze met pijn in het hart afscheid van alle klanten en haar bakkerij.

Maar de opvolging is verzekerd en zoon Patrick neemt op 49-jarige leeftijd in oktober 2008 het familiebedrijf over samen met zijn echtgenote Josiane.

De “Gued” werd vanaf toen “ ‘t Guedenshuys”.

René toen 75 jaar, kan het werken echt niet laten en komt nog iedere dag toezicht houden over de bakkerij en “zijn” broodautomaat.

Het gebouw dat reeds in 1910 bestond was tot op de draad versleten en voldeed niet meer. Er moesten dringende aanpassingen en herstellingen gebeuren om aan de huidige regelgeving te voldoen maar het was dweilen met de kraan open. Dit deed ons beslissen om alles af te breken en helemaal opnieuw te beginnen en de zaak dan ook uit te breiden met een tearoom. Rond 2011 werden onder leiding van Patrick en architecte Sylvia Heselmans de eerste plannen gemaakt. In 2013 werden de werken aangevat en alles ging tegen de vlakte. Enkel een stuk van de voorgevel en een zeer kleine productieruimte met de originele oven bleven overeind. De werken zouden uiteindelijk duren tot 2016.

Op 22 januari 2016 namen we samen met onze toffe personeelsgroep opnieuw onze intrek in het gloednieuwe gebouw en een maand later hebben we de tearoom opgestart.

Aanbod
t guedenshuys paal

Bakkerij Guedenshuys - Bakkerij

Paalsesteenweg 330
3583 Paal
011 42 22 50

Bakkerij Guedenshuys - Tearoom

Paalsesteenweg 330
3583 Paal
011 42 22 50

Bestellingen via mail worden niet behandeld.
Gelieve hiervoor langs te komen in de winkel of uw bestelling telefonisch te plaatsen.